AR76632
Zloženie: Mäta klasnatá list - Mentha spicata - 250g sekaný
Zaradenie: Bylinný čaj
Na sklade
Pozor: Posledné kusy na sklade!
Dostupný dátum:
Zloženie: Mäta klasnatá list - Mentha spicata - 250g sekaný
Zaradenie: Bylinný čaj
Mäta zelená (Mentha spicata) pochádza z krajín Egypta, Balkánu a Stredomoria. Obsahuje menej mentolu ako mäta pieporná, čo spôsobuje, že chuť je jemnejšia a sladšia a má viac rastlinnej arómy. Mäta je známa už tisíce rokov a je široko používaná v kuchyni a medicíne. Už starí Egypťania, Gréci a Rimania používali mätu na bolesti brucha a tráviace ťažkosti. Názov mäta pochádza z gréckej mytológie z názvu nymfy Minthe, ktorú mal rád Hades. Hades ju premenil na bylinu, aby ju chránil pred hnevom svojej manželky Persephone. Mäta zelená je populárnou zložkou pepermintových žuvačiek, zubných pást a ústnych vôd, rovnako sa používa v kozmetike a pri výrobe parfumov. Výrobky zo zelenej mäty majú jemnejšiu chuť a vôňu.
Vlastnosti podporujúce zdravie:
Medzi najdôležitejšie zložky bioaktívnej zelenej mäty patria limonén, dihydrokarvón a cineol. Ide o látky s antioxidantovou a antifungálnou aktivitou. Každý druh mäty má pozitívny vplyv na tráviaci trakt. Aktívne zložky obsiahnuté v listoch podporujú pečeň a stimulujú sekréciu žlče, čo uľahčuje trávenie tukov. Zložky mäty tiež podporujú relaxáciu na hladkom svalstve zažívacieho traktu. Stojí za to siahnuť po mäte v prípade bolesti brucha, pálenia záhy, plynatosti a ťažkosti po jedle. Odvar zelenej mäty môže mať utišujúci účinok v stresových situáciách, ako aj v prípade bolesti hlavy, krku a bolesti svalov.
ZLOŽENIE:
Sušená zelená bylina 100%. Surovina najvyššej kvality.
AKO POUŽÍVAŤ:
Aby ste pripravili odvar mäty, zalejte 1-2 čajové lyžičky mäty vriacou vodou a nechajte 10 minút stáť. Podľa chuti si môžete pridať do odvaru citrón, zázvor alebo sladké drievko.
Zelená mäta je vynikajúcim doplnkom k bylinkovým čajom. Zvlášť stojí za to pridať ju do yerba mate a zeleného čaju.
Zelená mäta sa často používa v talianskej a francúzskej kuchyni. Používa sa na sezónne mladé zemiaky, paradajky, mrkvu a zelený hrášok, ako aj do dezertov a nápojov. Dáva osviežujúcu chuť šalátov a jogurtovým omáčkam. Vhodná na rôzne jedlá zo zeleniny, syrov, tvarohu a na polievky.
SKLADOVANIE:
Mäta musí byť skladovaná v tesne uzavretej nádobe mimo dosahu svetla a vlhkosti.
CHARAKTERISTIKA RASTLÍN
Vyskytuje sa v Európe, Ázii a Afrike. Je to trvalka, ktorá dosahuje výšku od 10 cm do 1 m. Kvitne od júna do júla. Kvetiny sú malé, biele, ílové alebo ružové a zhromažďujú sa v kvetenstvách na vrcholoch rastlín. Listy mäty rastú z opornej stonky a majú eliptický tvar. Celá rastlina intenzívne vonia.