AR76081
Zloženie: Galgant koreň - Alpinia galanga - 250g sekaný
Zaradenie: Byliny
Na sklade
Pozor: Posledné kusy na sklade!
Dostupný dátum:
Zloženie: Galgant koreň - Alpinia galanga - 250g sekaný
Zaradenie: Byliny
Galgant (Alpinia officinarum), tiež známy ako divoký kardamóm, je neoddeliteľnou súčasťou mnohých jedál v juhovýchodnej Ázii. Vyzerá to ako zázvorový koreň, ale je to trochu ostrejší a rozhodne horkejší. Používa sa nielen v kuchyni, ale aj v prírodnej medicíne, najmä v Ayurvéde a tradičnej čínskej medicíne. Číňania využívajú jeho vlastnosti v boji proti chrípke a prechladnutiu a Indiáni ho využívajú pri gastrointestinálnych problémoch.
Vlastnosti podporujúce zdravie:
Bioaktívne látky prítomné v koreňoch galgantu priaznivo ovplyvňujú gastrointestinálny trakt a pomáhajú zmierniť zažívacie problémy. Majú otepľujúci účinok na telo a podporujú imunitný mechanizmus organizmu. Počiatočné laboratórne testy ukázali, že látky obsiahnuté v galgante obsahujú zlúčeniny, ktoré pomáhajú udržiavať normálnu hladinu glukózy a cholesterolu v krvi.
ZLOŽENIE:
Galgantový koreň 100%. Surovina najvyššej kvality.
DÁVKOVANIE GALGANTU A METÓDY POUŽITIA
Galgant čaj (rezaný koreň):
Odvar:
Zalejte lyžicu sušeného koreňa galgantu vriacou vodou a nechajte pariť 20-30 minút.
Iné použitia:
Tinktúra:
100 g suchej a rozdrvenej suroviny sa zaleje 40-60% alkoholom (500 ml), maceruje sa 10 dní a potom sa prefiltruje. Tinktúra sa má užívať v dávke 5 ml, 1-3 krát denne. V prípade bolesti svalov a kĺbov trením tinktúru do bolestivých oblastí.
Kontraindikácie
Zatiaľ neboli hlásené žiadne vedľajšie účinky, interakcie a kontraindikácie týkajúce sa koreňa galgantu.
CHARAKTERISTIKA RASTLINY
Alpinia galgant je trvalka patriaca rodine zázvoru. Pochádza z juhovýchodnej Ázie. Pestuje sa v Číne a na Srí Lanke a voľne rastie v Malajzii. Rastie až do výšky 2,5 metra. Rodí biele kvety, z ktorých sa po odkvitnutí objavia malé vrecúška so semenami.
Galgant sa pestuje na podzemné, hľuzovité odnože. Dosahujú 4-8 cm a zvyčajne nepresahujú hrúbku 2 cm. Majú tenkú a lesklú červenú a hnedú kožu a mliečne biely vnútro. Sú vykopané, keď rastlina dosiahne 4-6 rokov a používajú sa čerstvé alebo sa sušia na slnku. Po rozomletí sa získa červenohnedý prášok.