AR81657
Zloženie: Annatto semená - Arnotta, achiote - 25g mleté
Zaradenie: Byliny
Na sklade
Pozor: Posledné kusy na sklade!
Dostupný dátum:
Zloženie: Annatto semená - Arnotta, achiote - 25g mleté
Zaradenie: Byliny
Annato - farbivo a korenie
Annato je intenzívne červené semeno pochádzajúce zo stromu známeho ako arnota alebo achiote (Bixa orellana), ktorý rastie v tropickej Latinskej Amerike. Dnes sa používajú hlavne ako farbivo označené symbolom E160b, ktoré dodáva potravinám, kozmetike a liekom žltú alebo oranžovú farbu. Vďaka svojmu prírodnému pôvodu je toto farbivo bezpečné pre zdravie a netreba sa ho obávať. Môže spôsobiť iba alergiu, ale je veľmi zriedkavá. Karotenoidy nachádzajúce sa v ich obale - bixín a norbixín, sú zodpovedné za farbiace vlastnosti semien annatta. Prvý je oranžový, druhý žltý.
Annato sa najčastejšie nachádza v syroch, najmä v britských. Syr Gloucester bol ním prvýkrát zafarbený v 16. storočí, pretože intenzívna žltá farba syra v tom čase svedčila o jeho najlepšej kvalite. Potom sa tento postup rozšíril po Veľkej Británii a annatto sa objavilo v syroch Cheshire, Red Leicester a Cheddar. Táto myšlienka bola potom inšpirovaná Francúzskom (syr Mimolette a Livarot), Holandskom (Leyden) a USA (Colby a Muenster). Okrem syrov sa semená annatta používajú aj na farbenie masla, margarínu, olejov, zmrzliny, jogurtov, dezertov, nápojov, koláčov a iného pečiva, slaného občerstvenia, raňajkových cereálií, údených rýb, údenín a mnohých ďalších. Rovnako dobre fungujú pri farbení látok a farieb.
Semená Annatto sa tiež používajú ako korenie, najmä v krajinách pôvodu, ako aj na Jamajke, Filipínach a vo Vietname. Cení sa pre svoju sladko-orechovo-paprikovú chuť a arómu kombinujúcu vôňu čierneho korenia a muškátového orieška. Pred použitím sa zvyčajne zomelú alebo sa z nich pripraví pasta s prídavkom ďalších korení a bylín, ako je napríklad recado rojo, ktoré sa skladá z annatta, oregana, kmínu, klinčekov, škorice, čierneho korenia, bobkového listu, cesnaku a soľ. Je charakteristická pre mexickú a belizskú kuchyňu. V minulosti, predtým ako sa zo semien annatta stalo korenie a farbivo, slúžili na rôzne účely. Domorodí obyvatelia Južnej Ameriky z nich vytvorili červenú liniment, ktorý odpudzuje komáre a zároveň slúži ako farba na rituálne alebo vojnové maľovanie na telo. Boli to práve oni, kto prispel k povolaniu Indov „červenými“ prvými bielymi, ktorí dobyli Južnú Ameriku.
AKO POUŽÍVAŤ:
Annatto olej (celé semená):
V malom hrnci zmiešajte pol šálky rastlinného oleja a čajovú lyžičku semien annatta. Všetko zohrievajte, kým olej nezačne mierne vrieť. Hrniec ihneď odstavíme z plameňa, prikryjeme a odstavíme, aby vychladol. Olej prefiltrujte cez sitko a vložte do chladničky v dobre uzavretej nádobe. Použite čokoľvek, čo chcete na pridanie fritovania do zaujímavej farby.
Annato - mleté semená:
Mleté semená annatto sú vhodné na dochutenie mnohých jedál, slaných aj sladkých. Pridajte štipku annatta do polievok, ryže, palaciniek, omeliet a akýchkoľvek jedál, ktorých farbu chcete rozjasniť oranžovým odtieňom. Uistite sa, že je korenie rovnomerne rozložené.
ZLOŽENIE
Annato - 100% mleté alebo celé semená. Najvyššia kvalita!
CHARAKTERISTIKA RASTLINY
Arnotidae (Bixa orellana) patria do čeľade Arnotaceae - Bixaceae. Iné názvy sú achiote, urucum, colorau alebo rastlina rúžov. Rastie v tropických lesoch Mexika a Strednej a Južnej Ameriky. Dosahuje výšku 4 - 10 m. Je pokrytá veľkými vajcovitými listami. Produkuje nádherné, svetloružové, 5-násobné kvety, zdobené hustým zväzkom tmavo ružových tyčiniek a niekoľkými žltými piestikmi. Jeho plody sú tiež príťažlivé - sú to okrúhle vrecká v tvare kužeľovitého vajca pokryté červenými vlasmi so štetinami. V ich vnútri sa nachádzajú pevne zabalené, krvavo červené semená annatta.
KONTRAINDIKÁCIE
Nepoužívajte počas tehotenstva a dojčenia.
Vedľajšie účinky:
Môžu sa vyskytnúť alergické reakcie. V takom prípade by sa korenie malo prestať používať.