AR119672
Zloženie: Vŕba biela kôra - Salix alba - 100g mletá
Zaradenie: Byliny
Na sklade
Pozor: Posledné kusy na sklade!
Dostupný dátum:
Zloženie: Vŕba biela kôra - Salix alba - 100g mletá
Zaradenie: Byliny
Vŕbová kôra je bohatá na salicín – aktívnu zlúčeninu s účinkom podobným aspirínu. Vŕbová kôra však na rozdiel od aspirínu nedráždi žalúdok a črevá, preto je jej zdravšou prírodnou náhradou. Práve z vŕbovej kôry sa prvýkrát získala kyselina salicylová, teda aspirín, ktorý si neskôr nechal patentovať Bayer.
Vŕbová kôra sa získava z 2-3 ročných konárov rôznych druhov tohto stromu v období od mája do júla. Používalo sa už v skutočne staroveku – archeológovia našli tabuľky z vŕbovej kôry, ktoré boli s najväčšou pravdepodobnosťou vyrobené v Asýrii, v meste, ktoré existovalo 3 000 rokov pred naším letopočtom! V starovekom Egypte bola vŕbová kôra liekom na reumatické ochorenia, zápaly a rany. Gréci a Číňania ho používali aj pri všetkých bolestiach, horúčke, nachladnutí a hemoroidoch. Podobnú úlohu zohrala o mnoho rokov neskôr aj v poľskom ľudovom liečiteľstve. Okrem vyššie uvedeného využitia bola vŕbová kôra aj prostriedkom na uvoľnenie a uľahčenie spánku.
Zdraviu prospešné vlastnosti:
Vŕbová kôra upokojuje pocit bolesti,
má hrejivý a diaforický účinok,
podporuje protizápalové procesy,
posilňuje imunitné mechanizmy,
stimuluje odstraňovanie prebytočnej kyseliny močovej z tela, čo sa premieta do zlepšeného stavu kĺbov,
stimuluje činnosť pečene a tým urýchľuje detoxikáciu organizmu,
je bezpečný pre žalúdočnú a črevnú sliznicu,
priaznivo pôsobí na pokožku a sliznice postihnuté zápalmi.
APLIKÁCIA
oslabená imunita, zvýšená teplota
keď ťa niečo vezme
vysoká hladina kyseliny močovej v tele
na obklady na boľavé svaly a kĺby
na vyplachovanie úst a hrdla
na umývanie vlasov s lupinami
na sedacie polievky
ZLOŽENIE
Kôra vŕby bielej rezaná alebo mletá (Salix alba) 100%. Najkvalitnejšia surovina!
AKO POUŽIŤ
Z vŕbovej kôry je najlepšie pripraviť vodné a liehové extrakty. Konzumácia mletej kôry neprinesie žiadny efekt, pretože v tejto forme sa zlúčeniny v nej obsiahnuté ťažko vstrebávajú.
Je tiež potrebné pripomenúť, že pripravené vodné výluhy by sa mali piť aspoň teplé, najlepšie horúce - vtedy sa najlepšie vstrebávajú účinné látky v nich obsiahnuté.
Odvar:
1 polievkovú lyžicu vŕbovej kôry povarte prikrytú v pohári vody 15 minút a potom ešte 15 minút odstavte. Kmeň. Môžete osladiť medom. Pite pol šálky horúceho odvaru 4-6 krát denne.
Odvar z vŕbovej kôry možno použiť na obklady na svaly a kĺby, na výplachy úst a hrdla, na umývanie vlasov a pokožky, do sedacích kúpeľov pri zápaloch.
Tinktúra:
Surovinu zalejeme 40% alkoholom v pomere 1:5. Macerovať 2 týždne, prefiltrovať. Užívajte 5-10 ml 2-3x denne (5 ml je asi 1 čajová lyžička).
Vŕba – mletá kôra:
Pol čajovej lyžičky prášku zalejte teplou alebo horúcou vodou. Po vychladnutí vypite spolu s práškom. Používajte 4-6 krát denne.
SPOLUPRÁCA
Topoľové a lúčne suroviny obsahujú aj salicylové zlúčeniny.
Vŕbovú kôru je vhodné kombinovať s: lipou, lipnicou, púčikmi borovice a topoľa, plodom maliny, tymianom, yzopom a saturejkou.
KONTRAINDIKÁCIE
Zlyhanie obličiek, precitlivenosť na aspirín a vŕbu, poruchy zrážanlivosti krvi, perioperačné obdobie (vŕbová kôra, podobne ako aspirín, spomaľuje zrážanlivosť krvi).
Orálne užívanie vŕbovej kôry sa neodporúča počas tehotenstva a dojčenia. Nepodávať deťom.
CHARAKTERISTIKA RASTLINY
Vŕba biela (Salix alba) je pôvodná v celej Európe a na niektorých miestach v Ázii a severnej Afrike. Patrí do čeľade vŕbovité – Salicaceae. Ide o druh pochádzajúci z Poľska. Dorastá do výšky 30 m. Rastie na vlhkých miestach, t.j. zvyčajne na brehoch riek, jazier alebo rybníkov. Má hrubý kmeň, z ktorého odchádzajú konáre a tenké vetvičky. Jeho listy sú podlhovasté a kopijovité, obojpohlavné kvety vo forme jahniat. Plodom je tobolka so semenami.