AR76403
Zloženie: Sladké drievko koreň - Glycyrrhiza glabra - 250g sekaný
Zaradenie: Byliny
Na sklade
Pozor: Posledné kusy na sklade!
Dostupný dátum:
Zloženie: Sladké drievko koreň - Glycyrrhiza glabra - 250g sekaný
Zaradenie: Byliny
Sladké drievko (Glycyrrhiza glabra) je úžasná rastlina so zaujímavými pro-zdravými vlastnosťami. Súvisí to najmä so sladkosťou so špecifickou chuťou a čiernou farbou. Koreň sladkého drievka je prirodzene sladký vďaka prítomnosti glycyrizínu, ktorý je 50-krát sladší ako cukor. Bioaktívne liečivá sú známe svojimi pozitívnymi účinkami na gastrointestinálny trakt, dýchací systém a ženský reprodukčný systém.
Sladké drievko sa vyskytuje v Európe a Ázii a jeho história siaha až do staroveku. Pôvodne sa používal na liečbu mnohých chorôb, od prechladnutí a ťažkostí tráviaceho traktu, ochorenia pečene a zápalu. Je jednou z najdôležitejších bylín v tradičnej čínskej medicíne.
Vlastnosti podporujúce zdravie
Môže podporovať liečbu žalúdočných vredov
Koreň sladkého drievka sa už dlho používa v liečbe žalúdočných vredov v prírodnej medicíne v európskych a ázijských krajinách. V jednom z laboratórnych testov sa analyzovali látky obsiahnuté v extrakte koreňa sladkého drievka. Ukázalo sa, že inhibujú rast Helicobacter pylori, ktorý je hlavnou príčinou žalúdočných vredov. Dôležité je, že zložky sladkého drievka vykazovali aktivitu proti H. pylori rezistentným na antibiotiká. Táto vlastnosť bola testovaná na myšiach, u ktorých sa vyvinuli žalúdočné vredy s etanolom. Extrakt z koreňa sladkého drievka významne prispel k potlačeniu ulcerácie v žalúdočnej stene a bol účinnejší ako typické lieky používané na liečbu vredov.
Zmierňuje príznaky kašľa a astmy
Na vyššie uvedené problémy sa používalo sladké drievko od staroveku. Moderný lekársky výskum ukázal, že účinné látky obsiahnuté v sladkom drievku majú protizápalové účinky podobné účinkom steroidných liekov, ktoré inhibujú imunitnú reakciu a blokujú vylučovanie hlienu v dýchacích cestách. Vďaka tomu účinne odstraňujú kašeľ, zmierňujú príznaky astmy a zabraňujú nadprodukcii leukotriénov, ktoré sú zodpovedné za astmatické a alergické reakcie.
Môže zmierniť negatívne účinky menopauzy
Látky obsiahnuté v sladkom drievku ovplyvňujú reguláciu ženských pohlavných hormónov a môžu tak znížiť frekvenciu a intenzitu návalov tepla u žien počas menopauzy. Uskutočnila sa štúdia zahŕňajúca 90 žien, ktorým sa podával extrakt sladkého drievka 8 týždňov. Zmiernenie negatívnych symptómov a zníženie frekvencie ich výskytu sa pozorovalo už po 2 týždňoch.
Môže zmierniť príznaky kožných ochorení
Vonkajšie použitie sladkého drievka môže byť užitočné pri zmierňovaní symptómov ekzému a atopickej dermatitídy. Moderný výskum ukázal, že látky obsiahnuté v koreňoch sladkého drievka účinne zmierňujú opuchy, začervenanie a svrbenie kože pri pravidelnom používaní.
ZLOŽENIE:
100% koreň sladkého drievka. Koreň sladkého drievka obsahuje asi 150 bioaktívnych látok. Najdôležitejšie z nich je glycyrrhizin, ktorý je zodpovedný za sladkú chuť koreňa. Zvyšné účinné látky môžu byť rozdelené do troch kategórií: flavonoidy, kumaríny a stilbeneroidy a triterpény.
AKO POUŽÍVAŤ:
Koreň sladkého drievka má veľmi sladkú chuť, podobnú anízu, s horkou slanou príchuťou. Čím dlhší koreň zostane vo vode, tým intenzívnejšie dáva jeho chuť. Najlepšie je pripraviť odvar z koreňa sladkého drievka. Stačí zaliať vriacou vodou a pariť asi 5 minút - stojí za to upraviť množstvo sladkého drievka a dĺžku varenia podľa vlastných preferencií.
Štipku odrezku sladkého drievka stojí za to pridať do čaju, aby sme získali zaujímavú, sladkú chuť. Sladké drievko sa perfektne hodí k bylinkovým čajom, korenistým čajom a zázvoru. Nie je veľmi vhodný pre ovocné čaje a citrónovú šťavu.
Koreň sladkého drievka je tiež vhodný na žuvanie. Sušený koreň by mal byť skladovaný v tesne uzavretej nádobe. Môžete ho uložiť na veľmi dlhú dobu.
Kontraindikácie:
Sladké drievko zvyšuje krvný tlak, takže by ho nemali používať ľudia s hypertenziou!
Ľudia, ktorí trpia srdcovými chorobami, cukrovkou, ochorením obličiek, pečeňou a hypokalémiou, by nemali užívať sladké drievko.
Nie je dobré jesť sladké drievko večer, pretože môže narušiť zaspávanie.
Sladké drievko by sa nemalo dlhodobo používať. Po 4 týždňoch užívania si urobte prestávku.
Nadmerný príjem sladkého drievka môže spôsobiť vedľajšie účinky, ako sú zvýšené hladiny aldosterónu, bolesti hlavy, únava, vysoký krvný tlak a zadržiavanie vody v tele.
CHARAKTERISTIKA RASTLINY
Domácou oblasťou sladkého drievka sú stredomorské krajiny, južná a stredná časť Ruska a Blízkeho východu. V Číne môžeme stretnúť čínske sladké drievko s rovnakými vlastnosťami. Dosahuje výšku až 1,5 m, má malé hroty, v ktorých sú 3 alebo 4 semená. Využíva sa koreň, ktorý môže dosahovať až 1 m podzemia a vytvára sieť odnoží. Koreň po vysušení vyzerá ako malý kúsok dreva, je tvrdý a vláknitý, má priemer asi 1 cm. V strede je žltý a má svetlohnedú kožu. Nachádza sa v rezanej, mletej alebo celej forme.