AR77127
Zloženie: Tymián vňať - Thymus vulgaris - 1kg sekaný
Zaradenie: Byliny
Na sklade
Pozor: Posledné kusy na sklade!
Dostupný dátum:
Zloženie: Tymián vňať - Thymus vulgaris - 1kg sekaný
Zaradenie: Byliny
Tymián (Thymus vulgaris) je v európskej a stredovýchodnej kuchyni mimoriadne cenená bylina, pretože dodáva do chuti takmer každého jedla hĺbku. Od staroveku sa používa na kulinárske a lekárske účely. Grécke slovo „tymón“, z ktorého pochádza názov tymián, znamená „pre dekontamináciu“, takže táto bylina sa predtým používala na liečenie chorôb spôsobených bakteriálnymi a vírusovými infekciami.
Tradičné používanie tymiánu v medicíne bolo však oveľa širšie. V priebehu rokov bol stále viac a viac oceňovaný úžasnými vlastnosťami, ako je zmiernenie epilepsie a liečenie plachosti.
Zdravotné vlastnosti
Tymiánová bylina obsahuje éterické oleje, ktoré pozostávajú z jedinečného zloženia bioaktívnych látok. Patria sem karvacrol, tymol, cymol, linalool a borneol. Tymián obsahuje okrem olejov aj triesloviny, flavonoidy, saponíny a triterpénové kyseliny. Látky obsiahnuté v éterickom oleji a flavonoidy majú silnú antioxidačnú aktivitu. Zložky obsiahnuté v tymiáne majú antiseptické, antivírusové, antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti. Priaznivo ovplyvňujú fungovanie horných dýchacích ciest a podporujú prirodzenú obranu tela v prípade bolesti v krku, kašľa a chrapot. Okrem toho pozitívne ovplyvňujú tráviaci systém.
ZLOŽENIE
Sušená tymiánová bylina 100%. Surovina najvyššej kvality.
Ako používať:
Tymiánový čaj:
Odvar
Sušený tymián sa môže tiež použiť na prípravu aromatického, ohrievajúceho bylinného čaju.
Všetko, čo musíte urobiť, je naliať trochu vriacej vody na sušené bylinky a odložtiť stranou niekoľko minút.
Iné použitia:
Tymián má bohatú, hrejivú a mimoriadne príjemnú vôňu. Táto bylina sa veľmi často používa v kuchyni, najmä v Stredomorí a na Strednom východe. Listy a vetvičky sa pridávajú do polievok, šalátov, omáčok, varenej zeleniny a všetkých druhov mäsa, rýb a hydiny. Môže sa tiež pridávať do masla, olivového oleja, majonézy a horčice a môže sa tiež používať na pečenie chleba. Dobre sa hodí aj na jedlách z šošovice a fazule a dokonca aj na obyčajných varených zemiakoch a ryži. Ide dokonale s bazalkou a inými bylinkami, cesnakom a citrónom.
Tymián by sa mal skladovať v tesne uzavretých nádobách, mimo dosahu svetla a vlhkosti. Pri správnom skladovaní si zachová svoju chuť až 2 roky, a preto sa dá bezpečne kúpiť vo väčšom obale.
CHARAKTERISTIKY RASTLÍN
Tymián je bylina z rodu Lamiaceae. Dosahuje výšku 20 - 30 cm. Je to ker s tuhými zvislými stonkami a malými, úzkymi listami šedo-zelenej farby. Na vrcholoch od mája do septembra rastú malé ružovobiele kvety.
Tymián sa pestuje v mnohých regiónoch sveta. Pochádza zo Stredozemného mora a teraz sa dá nájsť divo rastúce v teplejších krajinách Európy, západnej Ázie a severnej Afriky.