AR125910
Zloženie: Chilli papričky Birds Eye - capsicum annum - 50g vcelku
Zaradenie: Doplnky stravy
Na sklade
Pozor: Posledné kusy na sklade!
Dostupný dátum:
Zloženie: Chilli papričky Birds Eye - capsicum annum - 50g vcelku
Zaradenie: Doplnky stravy
Chilli papričky Bird's Eye
Papriky Bird's Eye sú jednou z odrôd druhu Capsicum frutescens. Ďalšími odrodami v rámci tohto druhu sú napríklad papriky Tabasco (Mexiko) alebo Siling Labuyo (Filipíny).
Väčšina štipľavých paprík, ktoré poznáme, patrí k druhom C. annum alebo C. chinense. Druh C. frutescens sa dá ľahko rozlíšiť podľa plodov - paprika rastúca na kríku je vyvýšená alebo nasmerovaná rôznymi smermi. Ostatné druhy produkujú papriky, ktoré visia nadol. Plody odrody Bird's Eye sú tiež drobné - ich dĺžka nepresahuje 5 cm.
Papriky Bird's Eye sú obľúbené najmä v Ázii – sú základnou ingredienciou thajskej a indickej kuchyne.
Ich Scovilleho ostrosť je v priemere 100 000 SHU, ale niektoré druhy dosahujú až 225k. SHU (Scoville Heat Units).
Papriky Habanero, Dorset Naga, Naga Jolokia a iné sú pálivejšie ako táto odroda. Jalapeno, kajenské korenie a tabasco sú na stupnici pikantnosti nižšie. Napríklad Tabasco má ostrosť 50 000. SHU, čo je minimálne o polovicu menej ako Bird's Eye.
Ak by sa kvôli jednoduchosti použitia papriky Bird's Eye umiestnili na stupnici od 1 do 10, umiestnili by sa na 9. mieste.
Majte to teda na pamäti pred dochucovaním jedla!
Čo ak zjete príliš veľa paprík? Existujú tri spôsoby, ako to urobiť:
1. zjedz niečo mastné (smotana, kokosové mlieko)
2. zjedzte niečo bohaté na bielkoviny (jogurt, tvaroh)
3. piť alkohol
Všetky tri zložky rozpustia a vyplavia kapsaicín. Veľmi korenené jedlo nikdy nezapíjajte vodou – voda vám z úst vyplaví všetko okrem kapsaicínu, čím sa zvýši pocit pálenia.
APLIKÁCIA
Chilli môžete pridať nielen do typických ázijských a orientálnych jedál, ale aj do čokolády a dezertov, teplého kakaa či ovsených vločiek. Odporúčame experimentovať, len pozor!
ZLOŽENIE
(Veľmi) pálivá paprika odrody Bird's Eye. Najvyššia kvalita!
DÁVKOVANIE A AKO POUŽÍVAŤ
Na začiatok pridajte do misky iba jednu papriku. Ak to nestačí, pridajte ďalšie :)
KONTRAINDIKÁCIE
Tehotenstvo, dojčenie, precitlivenosť na chilli.
Chilli papričkám by sa mali vyhýbať ľudia trpiaci žalúdočnými vredmi, refluxom, zápalmi v tráviacom trakte či rôznymi druhmi podráždenia.