PS 400 – Fosfatidylserín x 400 mg - phosphatidylserine - 50 kapsúľ

AR126950

Zloženie: PS 400 – PS 400 – Fosfatidylserín x 400 mg - phosphatidylserine - 50 kapsúľ
Zaradenie: Doplnky v kapsuliach

Tento produkt už nie je dostupný

16,72 € (vrát. DPH 2,79 €)

Detaily

Zloženie: PS 400 – PS 400 – Fosfatidylserín x 400 mg - phosphatidylserine - 50 kapsúľ
Zaradenie: Doplnky v kapsuliach


Fosfatidylserín

Fosfatidylserín, skrátene PS, si v poslednej dobe získava na popularite vďaka svojmu priaznivému vplyvu na naše kognitívne fungovanie. Výskum naznačuje, že PS môže byť dobrým doplnkom pre ľudí s ADHD, ako aj pre starších ľudí a/alebo ľudí trpiacich Alzheimerovou chorobou.

Ide o fosfolipidovú zlúčeninu, ktorá je hojne zastúpená v našom mozgu a bunkových membránach. Nájdeme ho aj v sóji, tučných rybách, bielej fazuli, orgánovom mäse, kuracích prsiach a v mozgoch iných cicavcov (najmä kráv). Fosfatidylserín si telo dokáže syntetizovať a dodávať s jedlom.

Spomedzi externých zdrojov má najvyšší obsah sója, presnejšie sójový lecitín obsiahnutý v sóji. Tu sa získava fosfatidylserín pre doplnky.

V ľudskom tele sa fosfatidylserín primárne podieľa na kognitívnom fungovaní mozgu. Je zodpovedný za správny nervový prenos, a tým aj za efektívnu pamäť, koncentráciu a schopnosti učenia.

Preto nie je ťažké uhádnuť, prečo by sme mali dopĺňať fosfatidylserín, ak nám nechýba.
Čoraz viac výskumov ukazuje, že dodatočný prísun PS má pozitívny vplyv na kognitívne funkcie, aj keď nie sú nijako narušené.

Na druhej strane, u neuroatypických alebo starších ľudí môže fosfatidylserín uľahčiť každodenné intelektuálne fungovanie.

AKCIA
Výskum fosfatidylserínu prebieha už roky. V súčasnosti je najlepšie zdokumentovaný jej priaznivý vplyv na kognitívne fungovanie starších ľudí a pacientov s demenciou či Alzheimerovou chorobou. Existujú aj dôkazy o neuroprotektívnych účinkoch PS.

O niečo menej prebádanou oblasťou je vplyv PS na mozog ľudí s ADHD.

starší ľudia
Štúdie zahŕňajúce starších ľudí s miernym a stredne ťažkým kognitívnym poškodením ukázali, že suplementácia fosfatidylserínom (zvyčajne 100-300 mg denne počas 2-6 mesiacov) viedla k viacsmernému zlepšeniu týchto funkcií. Subjekty dopadli lepšie v testoch skúmajúcich schopnosti učenia, krátkodobú pamäť, schopnosť sústrediť sa, bdelosť, komunikáciu, verbálne a sociálne zručnosti a dokonca aj sebestačnosť.

Zlepšila sa aj dlhodobá pamäť a schopnosť vykonávať bežné každodenné činnosti.

Účastníci týchto štúdií boli schopní:
- lepšie a dlhšie sa sústrediť
- plynulejšie a rýchlejšie riešiť intelektuálne úlohy, ktoré im boli pridelené
- zapamätať si mená a tváre novo spoznaných ľudí
- zapamätať si slová, ktoré si pamätali ešte 6, 12 a 15 týždňov po štúdiu


Ale to nie je všetko!

Starší pacienti s chronickou depresiou tiež profitovali zo suplementácie fosfatidylserínom.

Ich nálada sa výrazne zlepšila: zmizla apatia a problémy so spánkom, zvýšila sa ich motivácia a záujem o iných ľudí.

Je zaujímavé, že jedna štúdia ukázala, že vyššie uvedené účinky fosfatidylserínu pretrvávajú 16 týždňov po ukončení suplementácie.

Alzheimerova choroba
V štúdiách zahŕňajúcich pacientov s Alzheimerovou chorobou sa ukázalo, že dodatočný prísun PS zvyšuje efektivitu využitia glukózy v mozgu, najmä v oblastiach postihnutých ochorením.

Ďalším zaujímavým zistením bolo, že suplementácia PS, pridaná ku kognitívnemu tréningu pacientov s Alzheimerovou chorobou, prispela k dosiahnutiu výrazne lepších výsledkov v neurologických testoch ako samotný kognitívny tréning bez suplementácie.

Je však potrebné zdôrazniť, že fosfatidylserín neinhibuje progresiu Alzheimerovej choroby!


ADHD
V súčasnosti sa výskum vplyvu fosfatidylserínu na ADHD týka len detí, pretože predtým sa verilo, že ADHD sa vyskytuje len u detí a potom problém zmizne. Dnes vieme, že znaky ADHD môžu mať nielen deti, ale aj dospelí.

Skôr než sa objavia ďalšie štúdie dospelých s ADHD, pozrime sa na štúdiu detí z roku 2014. Bol to dvojito zaslepený proces. Študijná skupina dostávala 200 mg PS denne počas 2 mesiacov.

Aké účinky priniesla suplementácia fosfatidylserínom?

- fosfatidylserín znížil príznaky ADHD
- zlepšila schopnosť sústrediť sa
- zlepšená krátkodobá pamäť
- znížila hyperaktivitu a impulzívnosť subjektov

Deti, ktoré sa zúčastnili štúdie, neužívali lieky na ADHD.

Tieto výsledky sú veľmi sľubné, ale na jednoznačný záver, že fosfatidylserín pomáha pri ADHD, je potrebný oveľa viac výskumov.


APLIKÁCIA

Ako posilňovač kognitívnych funkcií pre každého, ale najmä pre:
- ľudia s problémami s koncentráciou a pamäťou
- starí ľudia
- pacienti s demenciou alebo Alzheimerovou chorobou
- ľudia s ADHD


ZLOŽENIE
1 kapsula obsahuje 400 mg sójového extraktu (Glycine max) štandardizovaného na obsah 50 % L-α-fosfatidyl-L-serínu. Celulózová kapsula. Bez pridania plnív, farbív, konzervačných látok a mazadiel.


DÁVKOVANIE A SPÔSOB UŽÍVANIA
Odporúčaná denná dávka: jedna kapsula 1x denne pred jedlom. Neprekračujte odporúčanú dennú dávku.
Obsah v dennej dávke (1 kapsula): 400 mg sójového extraktu (vrátane 200 mg fosfatidylserínu).
Výživové doplnky nemožno užívať ako náhradu pestrej stravy a nenahradia zdravý životný štýl.
Produkt vhodný pre vegánov.

KONTRAINDIKÁCIE
Tehotenstvo, dojčenie, precitlivenosť.

Informácie k bylinám

Pre viac informácií o použití v tradičnej prírodnej medicíne Vás musíme odkázať na herbáre alebo na externé zdroje na Internete alebo v literatúre. Pred použitím sa poraďte s herbalistom. Podľa aktuálne platného nariadenia Európskej komisie č.1924 / 2006 nie je možné u produktov uvádzať žiadne nepovolené zdravotné alebo výživové tvrdenia, ktoré neboli schválené Európskou komisiou alebo Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Zdravotné tvrdenie znamená výrok, ktorý naznačuje alebo vyvoláva dojem, že sa jedná o liečebné účinky na ľudský organizmus. Tento produkt je uvedený na trh v SR ako rastlinný výťažok a surovina na ďalšie spracovanie. Nemá schválené diagnostické ani liečivé účinky a nejedná sa o liek. Ukladajte mimo dosahu detí. Uchovajte v chlade, suchu a tme. Minimálna trvanlivosť je vyznačená na obale.

9 ďalších produktov v rovnakej kategórii: