AR82100
Zloženie: Škorica cejlónska drievko - Cinnamomum verum - 250g sekaný
Zaradenie: Korenie
Na sklade
Pozor: Posledné kusy na sklade!
Dostupný dátum:
Zloženie: Škorica cejlónska drievko - Cinnamomum verum - 250g sekaný
Zaradenie: Korenie
Škorica bola známa v staroveku. Obchod so škoricou sa rýchlo rozvinul a množstvo tohto korenia sa dostalo do Európy kvôli jeho rozsiahlemu kulinárskemu a rituálnemu použitiu. Škorica sa používala na výrobu parfumov a olejov a Egypťania ju používali na kremačné masti. Používa sa tiež v starobylej medicíne na cukrovku a bronchitídu, ako aj na gastrointestinálne ťažkosti a na stimuláciu chuti do jedla. Najdôležitejšie odrody sú Cinnamomum cassia alebo čínska škorica, ktorá je najrozšírenejšia, a Cinnamomum verum alebo zeylanicum - pravá škorica alebo Ceylon škorica, ktorá sa považuje za najlepšiu kvalitu. Názov škorica pochádza z indonézskeho slova kayumanis, čo znamená „sladké drevo“.
Zdravotné vlastnosti:
Pozitívne ovplyvňuje činnosť tráviaceho systému a zvyšuje chuť do jedla. Podporuje obranné mechanizmy tela zamerané proti baktériám a plesniam, podporuje boj proti infekciám. Najväčšou výhodou škorice však je, že pomáha udržiavať normálnu hladinu cukru v krvi. Z tohto dôvodu sa môže škorica konzumovať ako cenný doplnok k diabetickej strave. Malo by sa však pamätať na to, že priaznivé účinky škorice v tejto oblasti sa pozorujú pri jej dennej spotrebe 5 až 6 g (jedná sa o jednu plnú čajovú lyžičku mletej škorice).
APLIKÁCIE
Škorica sa používa hlavne ako korenie na sladké jedlá a pečivo. Perfektne sa hodí na ovocné dezerty, sladký tvaroh, palacinky a ovsenú kašu. Pridáva sa do vareného vína, sirupov a krémov alebo sa používa ako postrekovač. Mexičania radi pridávajú škoricu do kávy, čaju a kakaa. V indickej a stredovýchodnej kuchyni sa škorica používa nielen v dezertoch, ale aj v korenených a slaných jedlách. Je súčasťou zmesi kari a garam masala. Ceylonská škorica má mimoriadne príjemnú, sladkú chuť a sladkú a korenistú vôňu. Mletá rýchlo stráca arómu, takže je dobré kúpiť si ju kúpiť v celku a doma rozdrviť.
ZLOŽENIE
Tyčinky škorice Ceylon 100%. Surovina najvyššej kvality!
AKO POUŽÍVAŤ
Tyčinky škorice by sa mali pred použitím rozdrviť. Veľkou výhodou škorice Ceylon je to, že jej paličky sú krehké a ľahko drviteľné (na rozdiel od škorice cassia). Tyčinky škorice sa môžu variť aj ako čaj. Neodporúča sa konzumovať viac ako 6 g škorice denne.
Kontraindikácie
Neodporúča sa konzumovať viac ako odporúčané množstvo škorice (do 6 g za deň) kvôli prítomnosti kumarínu v nej, čo je toxín a môže byť škodlivý pre pečeň, môže byť tiež karcinogénny. Alergie na škoricu sú zriedkavé. Prejavujú sa opuchom ďasien a výskytom škvŕn alebo prasklín na pokožke. Aby ste tomu zabránili, mali by ste ich vynechať výrobky, ktoré obsahujú škoricu (často sa vyskytujú v coca-cole, zmrzline, čokoláde, žuvačkách). Korenie je bezpečné pre tehotné a dojčiace ženy.
CHARAKTERISTIKY RASTLÍN
Škorica je vždyzelený tropický strom z vavrínovej rodiny, ktorý rastie v Číne, Indii a juhovýchodnej Ázii, ako aj v Zanzibare. Existuje veľa druhov a dve hlavné a najdôležitejšie odrody sú čínska škorica (Cinnamomum cassia) a škorica Ceylon (Cinnamomum zeylanicum). Korenie sa získava zo škoricovej kôry, ktorá sa zvyčajne nachádza v mletej forme, niekedy tiež vo forme sušených kúskov kôry, ktoré sa prirodzene valia do roliek.