AR76083
Zloženie: Muškátový oriešok - celé semená - Muskatnuss - 50g vcelku
Zaradenie: Korenie
Na sklade
Pozor: Posledné kusy na sklade!
Dostupný dátum:
Zloženie: Muškátový oriešok - celé semená - Muskatnuss - 50g vcelku
Zaradenie: Korenie
Muškátový oriešok sú semená muškátového stromu, stromu pôvodom z koreňových ostrovov, ktoré sú súčasťou Indonézie. Je jedným z najstarších korení. Predpokladá sa, že hinduisti ho ocenili ako prví, pretože jeho pôvodný názov je napísaný v sanskrte. Obchod s ním sa potom rozšíril do juhovýchodnej Ázie a do Európy ho priniesli Arabi v 6. storočí pred naším letopočtom. Jeho cena bola vysoká, takže arabskí obchodníci starostlivo strážili svoje zdroje a obchodovali s ním až do 15. storočia.
Vlastnosti podporujúce zdravie
Muškátový oriešok obsahuje látky, ktoré majú pozitívny vplyv na tráviaci systém, preto sa v ázijských krajinách používa v tradičnej medicíne. Použitie lyžičky na jedlo alebo do čaju môže zmierniť choroby, ako je pocit nadmernej plnosti po jedle, plynatosť, poruchy trávenia a zápal žalúdka. Používa sa aj pri hnačkách. Zložky muškátového orieška sú mierne analgetické a sedatívne, ale tieto vlastnosti sú zle preskúmané. Niektorí hovoria, že konzumácia pohára teplého mlieka so štipkou orieška pred spaním vám pomôže zaspať a zlepší kvalitu spánku.
ZLOŽENIE
Muškátový oriešok - celé semená, 100%.
APLIKÁCIA
Muškátový oriešok má príjemnú, korenistú a gáfrovú vôňu. Chuť je výrazná, mierne horkastá a zanecháva na jazyku svieži pocit. Na kulinárske účely stačí použiť jednu alebo dve štipky, jej nadbytok môže dominovať a kaziť chuť misky. Najlepšie je ho skladovať ako celé osivo a nastrúhať ho tesne pred použitím. Oriešok stratí počas skladovania svoju chuť a arómu.
Muškátový oriešok sa výborne hodí k dezertom a často sa pridáva do rôznych koláčov a sušienok, perníkov, čokoládových krémov. Je skvelým doplnkom kávy a kakaa a niektorí ho používajú na dochutenie vaječného koňaku, vareného vína a piva.
Hodí k pikantnej príchuti. Dopĺňa chuť jedál na báze strukovinových semien, najmä fazule. Hodí sa k syrom a všetkým druhom mäsa, ako aj k pokrmom z vajec. Zelenina, ktorú možno budete chcieť pridať štipkou, napríklad brokolicu, kapustu, špenát, cibuľu a baklažán.
KONTRAINDIKÁCIE
Z dôvodu prítomnosti myristicínu sa tehotným a dojčiacim ženám, ako aj deťom, neodporúča používať väčšie množstvo. Malé množstvá bežne pridávané do potravín sú bezpečné.
Muškátový oriešok nie je klasifikovaný ako orech, preto nepredstavuje hrozbu pre ľudí alergických na orechy.
Vysoké dávky muškátového orieška (5-20 g) môžu spôsobiť halucinácie, závraty a nevoľnosť.
CHARAKTERISTIKA RASTLINY
Muškátový oriešok (Myristica fragrans) patrí do rodiny muškátov. Pestuje sa v Malajzii, Karibiku, Brazílii, na Srí Lanke, v Indii
a na Zanzibare. Je to vždyzelený strom, ktorý dosahuje výšku 10 - 20 m. Pochádzajú z neho dve koreniny:
muškátový oriešok, ktorý je jadrom semena, a macis, čo je pergamen semena a nazýva sa kvet muškátového orieška.
Muškátový orech je pokrytý oválnymi, kožovitými listami, na koncoch špicatými. Kôra kmeňa je hladká, olivovo zelenej farby. Kvety sú rozdelené na mužské a ženské, zhromaždené v malých bielych kvetenstvách. Ovocie muškátového orieška pripomína veľkú žltú slivku. Vo vnútri je tmavá intenzívne červená kôstka.