AR76131
Zloženie: Biele horčičné semená - Sinapis alba - 1kg vcelku
Zaradenie: Korenie
Na sklade
Pozor: Posledné kusy na sklade!
Dostupný dátum:
Zloženie: Biele horčičné semená - Sinapis alba - 1kg vcelku
Zaradenie: Korenie
Je to jednoročná rastlina, ktorá pochádza z južnej Európy - Stredomoria a Ázie. Známa a používaná v kuchyniach a ľudovom liečiteľstve po stáročia, vďačí za svoje meno horkosti, ktorú pociťujú ľudia, keď sa malé semená prehryznú. Horčica sa bežne nazýva horčičná bylina, pretože z jej semien sa vyrábajú horčice rôznej ostrosti - najostrejšia je ruská horčica. Horčica obsahuje antibakteriálne a antifungálne zlúčeniny, a preto je skvelá na uchovávanie potravín. Je nevyhnutným doplnkom marinád, a pretože podporuje trávenie, je ideálnym korením pre ťažko stráviteľné kapustové jedlá, napríklad bigosy, mastné mäso a omáčky. Vhodná tiež pre vajcia a syr. Horčica bola známa už v neolite a v staroveku sa používala nielen na kulinárske účely. Hippokrates, Dioskurides a ich nástupcovia jej pripisovali diuretické, analgetické, laxatívne, otepľovacie a afrodiziakálne účinky. Horčica mala pomáhať pri kožných ochoreniach, skorbutoch, epilepsii, ochrnutí, omrzlinách končatín a bolestivých kĺboch. Sáčky naplnené horčicou sa dodnes používajú na masáž bolestivých miest a na reumatické bolesti.
Zdravotné vlastnosti:
Podporuje trávenie
Horčica zvyšuje chuť do jedla a vylučovanie tráviacich štiav a žlče. Používa sa pri konzumácii ťažko stráviteľných jedál a jedál z mastného mäsa a výrazne zlepšuje tráviace procesy. Na tento účel sa môže konzumovať aj vo forme čaju.
Pozitívny vplyv na žalúdok a črevá
Sliznice obsiahnuté v horčičných semenách pokrývajú sliznicu čreva a žalúdka, podporujú jej regeneráciu a chránia ju pred podráždením.
Funguje na vykašliavanie
Horčičné odvary podporujú vykašliavanie a odblokovanie dýchacích ciest.
Afrodizakum
Horčica zvyšuje prísun krvi do panvových orgánov, čo ich robí citlivejšími.
APLIKÁCIE
Kulinárska horčica sa používa na výrobu horčice ako doplnok k marinádam, omáčkam, jedlám z mäsa a kapusty. Medzi aplikácie súvisiace so zdravím patrí stimulácia chuti do jedla, podpora trávenia, ochrana gastrointestinálnej sliznice, pomoc pri vykašliavaní a zahrievanie tela.
NÁVOD NA POUŽITIE
Podľa chuti
ZLOŽENIE
Synapín - fenylová kyselina, prchavé oleje, hlien, tuky, glykozidy, bielkoviny a minerálne soli.
KONTRAINDIKÁCIE A INTERAKCIE
Vysoké dávky horčice môžu poškodiť hrdlo, obličky a močové cesty, dráždiť gastrointestinálnu sliznicu a spôsobiť hnačky a dýchacie ťažkosti.
Použitie horčice sa neodporúča tehotným a dojčiacim ženám!
Príliš dlhý kontakt s horčicovými semenami môže spôsobiť podráždenie a popáleniny.
Nepoužívajte v prípade precitlivenosti.