AR76132
Zloženie: Čierne horčičné semená - Brassica nigra - 100g vcelku
Zaradenie: Korenie
Na sklade
Pozor: Posledné kusy na sklade!
Dostupný dátum:
Zloženie: Čierne horčičné semená - Brassica nigra - 100g vcelku
Zaradenie: Korenie
Horčica čierna (Brassica nigra) je sestrou bielej a hnedej horčice. Jeho semená majú najostrejšiu chuť a preto sa primárne používajú na výrobu silných horčíc. V orientálnych krajinách sa horčičné semená používajú na výrobu horčičného oleja a jeho čerstvé listy sa konzumujú v šalátoch. Horčica bola známa už v staroveku. Jej prvé použitia boli spísané v sanskrte asi pred 5000 rokmi, má svoje miesto aj v Biblii. Hippokrates kázal o pozitívnom vplyve horčice na zdravie a Rimania boli pravdepodobne prvými, ktorí na terapeutické účely používali semennú buničinu.
Zdravotné vlastnosti
Účinné látky z horčicových semien podporujú tráviaci systém stimuláciou sekrécie tráviacich štiav a žlče a pozitívne ovplyvňujú fungovanie pečene. Z tohto dôvodu môže horčica po konzumácii ťažkého jedla veľmi pomôcť a zmierňuje pocit plnosti, nadúvania a trávenia.
Bioaktívne látky obsiahnuté v horčici majú analgetický a antireumatický účinok, preto sa jej semená predtým používali na zmiernenie bolesti svalov a kĺbov. Za týmto účelom boli rozdrvené a zmiešané s vodou, aby sa získala hustá suspenzia, potom zabalené do gázy a nanesené na boľavé miesto.
Hrejivé a vykašliavacie vlastnosti horčičných zlúčenín sa používali v ľudovom liečiteľstve na zápal pľúc vo forme obkladu aplikovaného na hrudník, ako aj orálne pri zápale hltana, priedušiek a sínusitídy a prechladnutí.
APLIKÁCIE
Horčičné semená sú nevyhnutnou súčasťou horčice. Čierna odroda sa používa na výrobu ostrých horčíc kvôli svojej intenzívnej chuti.
Semená čiernej horčice dokonale ladia s marinádami, majonézou, bylinkovým maslom, domácou klobásou a klobásou, ako aj zeleninou a hubami v octe. Môžu sa pridávať do šalátov alebo nabrúsené omáčkou na šaláty alebo mäso. Je vhodné ich používať v ťažko stráviteľných jedlách, napríklad na báze kapusty, fazule alebo červeného mäsa, pretože uľahčujú ich asimiláciu.
Horčica čierna je v Indii obľúbeným korením, kde sa najprv praží na masle ghee a potom sa pridáva do kari, ryžových pokrmov a chutney omáčok.
Po výdatnom jedle sa pije odvar horčičných semien. Ak ho chcete pripraviť, rozdrvte lyžičku semien, nalejte na ne vriacu vodu a nechajte ju 10 minút odstáť.
ZLOŽENIE
Čierna horčica 100%. Surovina najvyššej kvality.
Kontraindikácie
Vysoké dávky čiernej horčice môžu poškodiť hrdlo, obličky a močové cesty, dráždiť gastrointestinálnu sliznicu a spôsobiť hnačky a dýchacie ťažkosti. Použitie horčice sa neodporúča tehotným a dojčiacim ženám! Príliš dlhý kontakt s horčicovými semenami môže spôsobiť podráždenie a popáleniny.
CHARAKTERISTIKY RASTLÍN
Čierna horčica je čierna kapusta alebo horčica. Patrí k druhu kapusty, hoci v minulosti patril k druhu horčice (Sinapis). Vyskytuje sa voľne a pestuje sa v Európe, Ázii, Amerike a Afrike. Je jednoročná rastlina. Nachádza sa na poliach, v húštinách a priekopách, niekedy sa považuje za burinu. Dosahuje výšku 0,5 až 2,5 m. Jeho spodné listy sú mierne väčšie ako horné a majú zvlnené okraje. Kvety sú malé a žlté, skladajú sa zo štyroch lístkov. Horčičné semená sa nachádzajú v strukoch alebo v podlhovastých semenných vreckách, ktoré sa nachádzajú na vrchole výhonkov.