AR76662
Zloženie: Kajenské Korenie - Fructus capsici - 100g mletý
Zaradenie: Korenie
Na sklade
Pozor: Posledné kusy na sklade!
Dostupný dátum:
Zloženie: Kajenské Korenie - Fructus capsici - 100g mletý
Zaradenie: Korenie
Kajenské korenie - čo to je?
Kajenské korenie, na rozdiel od svojho názvu, nepochádza z čeľade papriky, ale vyrába sa z feferóniek (Capsicum annum) odrody cayenne. Cayenne je hlavným mestom Francúzskej Guyany, krajiny v Južnej Amerike, odkiaľ táto odroda papriky pravdepodobne pochádza.
Na výrobu kajenského korenia sa vyberú malé, dozreté červené alebo žlté feferónky, ktoré sa potom sušia a melú. Hotové korenie má intenzívnu červenú farbu a predáva sa aj pod názvom turecké alebo guinejské korenie.
Tradičné používanie kajenského korenia v medicíne siaha mnoho storočí do minulosti. V dávnych dobách ho Číňania a Mexičania používali na zlepšenie krvného obehu, zahriatie a prečistenie tela a zrýchlenie trávenia. Liečili sa ním horúčky, reuma, dokonca aj tuberkulóza a rôzne druhy rakoviny.
Zdraviu prospešné vlastnosti:
Kajenské korenie ako každé pálivé korenie bráni množeniu baktérií, vírusov a plesní a navyše ich zabíja. Z tohto dôvodu sa pri cestovaní do tropických krajín oplatí jesť pikantné jedlá.
Kajenské korenie zvyšuje termogenézu tela, čo môže byť užitočné pri chudnutí.
Diaforetický účinok tohto korenia podporuje obranné procesy organizmu pri infekciách a nachladnutiach.
Kajenské korenie intenzívne stimuluje trávenie a stimuluje pohyb čriev. Navyše, konzumácia veľkého množstva tohto korenia s jedlom zvyšuje pocit sýtosti.
V tropických krajinách je táto paprika veľmi obľúbená, pretože jej diaforetický účinok pomáha ochladzovať organizmus.
AKO POUŽÍVAŤ?
Kajenské korenie je veľmi pikantné, štipľavé a veľmi hrejivé. V mexickej kuchyni sa používa takmer v každom jedle. Môže sa pridávať k mäsu, rybám, hydine a morským plodom. Hodí sa do polievok, zeleniny a jedál na báze strukovín. Je to dobrý doplnok k cestám, duseným pokrmom, horúcim omáčkam a syrom. Hodí sa k zemiakom a vajíčkam. Dokonale zvýrazňuje chuť čokolády a čokoládových dezertov. Hodí sa aj k teplým sladkým jedlám a Latinos ho dokonca pridávajú do ovocných šalátov.
CHARAKTERISTIKA RASTLINY
Capsicum annum je rastlina príbuzná zemiakom a paradajkám. Jeho pôvodný areál je Južná a Stredná Amerika. Dnes sa feferónky pestujú po celom svete ako zelenina a korenie, hlavne v tropických oblastiach Indie a východnej Afriky, Mexika a Spojených štátov amerických.