AR76666
Zloženie: Čierne korenie - Fructus Piperis nigri - 100g mletý
Zaradenie: Korenie
Na sklade
Pozor: Posledné kusy na sklade!
Dostupný dátum:
Zloženie: Čierne korenie - Fructus Piperis nigri - 100g mletý
Zaradenie: Korenie
Čierne korenie (Piper nigrum) sa nazýva kráľom korenia. Prvé záznamy o ňom pochádzajú z Indie a sú staré 4000 rokov. V Európe bolo korenie najdôležitejšou komoditou v stredovekom obchode s korením. Používalo sa ako platidlo - peniaze a považovalo sa za rovnako cenné ako zlato, preto si to dlho mohli dovoliť iba vládcovia a bohatá šľachta. Až po objavení námornej cesty do Indie sa stalo populárnejšie. Je zaujímavé, že v kláštoroch bola konzumácia korenia zakázaná, pretože sa považovala za afrodiziakum.
Čierne korenie sa vyrába zo zelených, nezrelých plodov rastliny Piper nigrum, ktoré sa začnú mierne červenať (zrelé sú červené). Zozbierané ovocie sa suší na slnku, kým jeho povrch nestmavne.
Vlastnosti pre zdravie:
Čierne korenie priaznivo ovplyvňuje činnosť tráviaceho systému, stimuluje črevnú peristaltiku a vylučovanie tráviacich štiav. Podporuje imunitný systém a pomáhajú eliminovať škodlivé baktérie a plesne. Zlepšuje krvný obeh a má silný antioxidačný účinok.
ZLOŽENIE
Sušené čierne korenie - zrno alebo 100% mleté. Najkvalitnejšia surovina!
Bioaktívne látky obsiahnuté v čiernom korení sú éterické oleje, alkaloidy, z ktorých najdôležitejší je piperín, a flavonoidy vrátane kaempferol a kvercetín.
AKO POUŽÍVAŤ?
Korenie má veľmi bohatú arómu a je ostrej chuti. Je to korenie také všestranné, že sa hodí takmer k každému jedlu. Niekedy sa pridáva už v malom množstve do čokolády a dezertov.
Najlepšie je jedlo dochutiť mletým korením na konci varenia, aby nestratilo chuť, zatiaľ čo na začiatok by sa mali pridať celé guľky.
Čierne korenie je povinným doplnkom polievok. Mleté čierne korenie sa hodí k akémukoľvek druhu mäsa, rýb a hydiny. Stojí za to ním dochutiť vajcia, šaláty a čerstvú zeleninu. Môže sa pridať k vareniu zeleniny, ryže, krúpov a strukovín.
Celé korenie si najdlhšie zachová svoju plnú chuť a arómu, preto je najlepšie ho zomlieť tesne pred použitím. Celé aj mleté čierne korenie by sa malo skladovať v tesne uzavretej nádobe mimo dosahu svetla a vlhkosti.
CHARAKTERISTIKA RASTLINY
Korenie je trváca popínavá rastlina z rodiny korenistých. Pochádza z Indie a pestuje sa na plantážach v tropickom podnebí. Jeho výška dosahuje 15 m. Listy sú tmavozelené a kopijovité alebo v tvare srdca. Kvety sú biele a drobné, zhromaždené v dlhých visiacich kvetenstvách. Plody korenia sú malé, guľaté bobule, veľké niekoľko milimetrov, ktoré vytvárajú hrudkovité semenné hlávky. Tá istá rastlina produkuje čierne, červené, biele a zelené korenie. Zberajú sa v rôznych štádiách zrelosti a podrobujú sa rôznym metódam spracovania.