AR77002
Zloženie: Sečuánske Korenie - Zanthoxylum piperitum - 50g vcelku
Zaradenie: Korenie
Na sklade
Pozor: Posledné kusy na sklade!
Dostupný dátum:
Zloženie: Sečuánske Korenie - Zanthoxylum piperitum - 50g vcelku
Zaradenie: Korenie
Sečuánske korenie (Zanthoxylum piperitum) je korenie s nezvyčajnou a veľmi komplexnou arómou. Na rozdiel od vzhľadu a názvu nesúvisí s inými odrodami korenia. Toto korenie je vyrobené z bobúľ pochádzajúcich zo stromu nazývaného žlté korenie, ktorého odrody sa vyskytujú v Číne, Japonsku, Himalájach a Severnej Amerike.
Sečuánske korenie je v rôznych odtieňoch červenej, od svetlej po veľmi tmavú sfarbená až do čiernej. Má nepravidelný povrch a vyzerá, akoby bolo pokryté malými ostňami. Jeho bohatá aróma pozostáva z pikantných citrusových aróm a mierne korenistej chuti. Hryzenie škrupín spôsobuje pocit charakteristického mravčenia a necitlivosti v ústach a na jazyku v dôsledku látky v nich nazývanej novokain.
Sečuánske korenie je v Číne veľmi populárne a je súčasťou zmesi piatich čínskych korení. Používa sa tiež v Japonsku, kde sa nachádza v zmesi Shichimi Togarashi. Zohráva mimoriadne dôležitú úlohu v himalájskej kuchyni, kde je výber korenín v dôsledku zložitých pestovateľských podmienok oveľa menší. Tibeťania a Bhutánci to okrem iného pridávajú jedla momoSow, to znamená okrúhle knedle plnené zeleninou alebo mäsom a podávané s veľmi pikantnou omáčkou.
NÁVOD NA POUŽITIE
Na dosiahnutie úplnej arómy z tohto korenia pečte škrupiny na suchej panvici, potom ju rozdrvte na prášok alebo rozotrite v trecej miske. Na mletie by sa malo použiť iba také množstvo, ktoré sa ihneď použije, pretože korenie uložené v mletej forme rýchlo stratí svoju chuť.
Sečuánske korenie dokonale zapadá do korenených jedál a skvele dopĺňa chilli. V čínskej provincii S-čchuan, z ktorej pochádza názov korenie, sa používa takmer v každej miske. Obzvlášť vhodný pre ryby, hydinu, mäso, šaláty a polievky. Hodí sa na tofu a tempeh, ako aj ryži a zelenine. Stojí za to vyskúšať kombináciu s chilli, zázvorom a anízom.