AR99322
Zloženie: Zeler semená - Seminis Apii graveolentis - 500g
Zaradenie: Očista a chudnutie
Na sklade
Pozor: Posledné kusy na sklade!
Dostupný dátum:
Zloženie: Zeler semená - Seminis Apii graveolentis - 500g
Zaradenie: Očista a chudnutie
Zelerové semená sa používajú ako korenie a ako surovina pri fytoterapii. Cení sa im ich charakteristická sladká vôňa, za ktorú vďačia éterickým olejom. Tieto oleje sa používajú v parfumérii a farmaceutickom priemysle. Účinné látky, ktoré obsahujú, majú pozitívny vplyv na tráviaci systém, stav kĺbov a náladu.
Zeler sa pestuje viac ako 2000 rokov, hlavne kvôli jeho koreňom a listom. Semená zeleru a ich vlastnosti sú dobre známe na Ďalekom východe. Ajurvédska medicína ich používa na prechladnutie a chrípku, zadržiavanie vody, zlé trávenie, ochorenie pečene a reumatické bolesti.
Zdravotné vlastnosti
Bioaktívne zlúčeniny obsiahnuté v zelerových semenách zahŕňajú flavonoidy, kumaríny, éterické oleje a kyselinu linolénovú zo skupiny n-6.
Aktívne zlúčeniny zelerového semena podporujú fungovanie tráviaceho systému stimuláciou sekrécie žalúdočnej, pankreatickej a črevnej šťavy. Infúzia zelerových semien zlepšuje tráviace procesy a črevné funkcie a prináša úľavu v prípade poruchy trávenia, nadúvania a pálenia záhy.
V tradičnej medicíne sú zelerové semená podporné v boji proti bolesti kĺbov spôsobenej zápalom alebo hromadením zlúčenín močoviny v kĺbovej kapsule.
Prísady prítomné v zelerových semenách majú tiež mierny upokojujúci účinok. Priaznivo ovplyvňujú nervový systém a náladu. Môžu tiež znižovať krvný tlak.
ZLOŽENIE
100% zelerové semeno (Seminis Apii graveolentis). Surovina najvyššej kvality.
DÁVKOVANIE A NÁVOD NA POUŽITIE
Zelerový čaj:
odvar
1 lyžicu semien, najlepšie rozdrvených, zalejte pohárom vriacej vody a parte 30 minút pod krytom. Pite 2-krát denne.
varenie
Do malej nádoby s vriacou vodou nasypte 1 alebo 2 polievkové lyžice semien a pár minút varte na miernom ohni. Voda sa môže doplňovať a variť znova. Vždy pite teplé.
Iné použitie:
kuchársky
Semená zeleru sa oplatí používať v kuchyni. Vareniu prinášajú sladkosť a zjemňuje horkú pachuť. Môžu sa pridávať do polievok a vývarov, omáčok, dusených mäsových a mäsových jedál, najmä na báze hovädzieho alebo kuracieho mäsa. Sú zaujímavým doplnkom domáceho chleba, párkov a párkov. Mleté semená sa môžu použiť ako korenie na paradajkovú šťavu alebo na krvavý nápoj Mary. V severnej Indii sú zelerové semená obľúbenou ingredienciou v kari jedlách a chutney omáčkach. Používajte spolu so zázvorom, sójovou omáčkou, kurkumou, šalviou a rascou.
SYNERGY
Odvar zo zelerových semien s pridaním guajaku môže zmierniť bolesť kĺbov.
UPOZORNENIE
Pravidelné používanie zelerového semena môže znížiť krvný tlak, takže ľudia, ktorí používajú antihypertenzíva, by mali postupovať opatrne a sledovať svoj krvný tlak.
CHARAKTERISTIKY RASTLÍN
Zeler (Apium graveolens) patrí do rodiny zelerov. Tvoria niekoľko odrôd: typické (divoké), korene, listy a zeler. Posledné tri sa nachádzajú takmer výlučne v kultivácii. Prirodzeným výskytom zeleru je Európa, západná Ázia, Afrika a Kaukaz. Zeler je dvojročná rastlina. Dosahuje výšku až 1 meter. Vytvára cibuľovitý koreň, z ktorého listy rastú na dlhých holých stonkách. Listy majú ryhované okraje a skladajú sa z troch menších listov. Zelerové kvety sú veľmi malé a biele alebo bledožlté, zhromaždené v kvetenstvách.