AR110245
Zloženie: Artičokový extrakt - Cynara scolymus 5% cynarínu - 25g
Zaradenie: Rastlinné extrakty
Na sklade
Pozor: Posledné kusy na sklade!
Dostupný dátum:
Zloženie: Artičokový extrakt - Cynara scolymus 5% cynarínu - 25g
Zaradenie: Rastlinné extrakty
Artičok (Cynara scolymus) je zelenina s dužinatými kvetmi, ktorá je nám známa zo stredomorskej kuchyne, ktorú nájdeme v talianskych jedlách a nálevoch. Táto rastlina tiež produkuje cenné listy, ktoré sú bohaté na účinné látky s pozitívnym účinkom na metabolizmus lipidov v tele a funkciu pečene. Táto činnosť sa pripisuje hlavne cynarínu, ktorý je najdôležitejšou účinnou látkou v listoch artičokov.
Vplyv listov artičokov na tieto oblasti je taký výrazný, že sa na trhu objavil extrakt z listov artičokov štandardizovaný na 5% cynarínu. Takže sme pre vás vybrali ten najlepší a predstavili sme ho v našej predajni.
Je potrebné dodať, že listy artičoku sú v tradičnej medicíne krajín susediacich so Stredozemným morom prítomné už dlho. Používali sa ako látky na zníženie hladiny cholesterolu a glukózy v krvi, na ochranu pečene, na stimuláciu vylučovania žlče, protizápalové a antibakteriálne. Štúdie modernej medicíny potvrdili tieto použitia a tiež objavili obrovský potenciál listov artičokov pre rakovinu.
Vlastnosti pre zdravie:
Pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu
Pravidelne užívaný extrakt z artičokov pomáha regulovať metabolizmus lipidov. Štúdie na zvieratách aj štúdie na ľuďoch preukázali, že artičok má priaznivý účinok na celkový a LDL cholesterol a hladiny triglyceridov.
Ochranný účinok na pečeň
Extrakt z artičokov má ochranný účinok na pečeň, znižuje oxidačný stres v tkanive a podporuje jeho fungovanie pri metabolických ochoreniach. Preto posilňuje pečeň u obéznych ľudí, pacientov s metabolickým syndrómom, cukrovkou alebo inzulínovou rezistenciou a u tých, ktorí konzumujú alkohol.
V štúdii, v ktorej sa myšiam podával 40 percentný alkohol a extraktu z artičokov denne počas 10 dní, sa zistilo, že extrakt zabraňuje alkoholickému poškodeniu pečene. Inhiboval zvýšenie hladín ALT a AST, ktorých vysoké hladiny poukazujú na zlý stav pečene, a obmedzovali smrť pečeňových buniek [7].
Pozitívny vplyv na hladinu glukózy v krvi a citlivosť tkanív na inzulín
Ukázalo sa, že extrakt z artičokov má pozitívny vplyv na správu glukózy, čo sa prvýkrát pozorovalo pri pokusoch na zvieratách. Diabetické potkany dostávali extrakt z artičokov po dobu jedného mesiaca, čo viedlo k zníženiu hladín glukózy v krvi [2]. V klinickom skúšaní, ktoré zahŕňalo pacientov s nadváhou a poškodenou glykémiou nalačno, malo užívanie extraktu z artičokov denne počas 8 týždňov za následok zníženie hladiny glukózy v krvi nalačno, zlepšenie citlivosti na tkanivový inzulín (HOMA) a zníženie hladiny glykovaného hemoglobínu.
APLIKÁCIA
na zlepšenie výsledkov lipidogramu
pre zdravie pečene
na zlepšenie riadenia glukózy
ZLOŽENIE
Extrakt z listov artičokov (Cynara scolymus) štandardizovaný tak, aby obsahoval 5% cynarínu.
Bez pridania plnív, farbív, konzervačných látok a klzných látok.
Balenie obsahuje 93 odporúčaných porcií produktu.
Vhodné pre vegánov.
DÁVKOVANIE A APLIKÁCIA
Používajte 1 odmerku extraktu dvakrát denne. Rozpustíme v troche vody. Konzumujte pred jedlom.
1 odmerka (0,5 ml) obsahuje 270 mg extraktu z artičokov.
Odporúčaná denná dávka je 540 mg extraktu z artičokov.
Neprekračujte odporúčanú dennú dávku.
Doplnky výživy nemožno používať ako náhradu pestrej stravy a nenahrádzajú zdravý životný štýl.
KONTRAINDIKÁCIE
Tehotenstvo, dojčenie, precitlivenosť na ktorúkoľvek zložku produktu. Nedávajte malým deťom.
CHARAKTERISTIKA RASTLINY
Artičok obyčajný - Cynara scolymus - je rastlina z čeľade Asteraceae, pôvodom z oblasti Stredomoria. Dosahuje asi 2 m na výšku. Vytvára veľké, hlboko rezané listy s krátkymi stopkami a chlpatou spodnou stranou. Na vrchole svojej silnej stonky je charakteristický „kvet“, obľúbený v talianskej kuchyni. Má guľovitý tvar a je tvorený mäsitými šupinami, čo sú vlastne listy obklopujúce fialové kvety.