AR79453
Zloženie: Maca - Lepidium meyenii - 1kg mletý
Zaradenie: Superfoods
Na sklade
Pozor: Posledné kusy na sklade!
Dostupný dátum:
Zloženie: Maca - Lepidium meyenii - 1kg mletý
Zaradenie: Superfoods
Maca mletá
Maca (Lepidium meyenii) je vysoko výživná rastlina z Peru. Posilňuje telo a dodáva energiu, zvyšuje plodnosť a sexuálnu túžbu, zvyšuje účinnosť tela. Zvyšuje náladu, posilňuje pamäť a zlepšuje kognitívne schopnosti. Podporuje správne fungovanie celého organizmu, vyživuje ho a podporuje regeneráciu.
Maca je skutočným pokladom Inkov. Pochádza z Peru a používajú ho ľudia žijúci v Andách niekoľko tisíc rokov. Je to pre nich liek aj potrava. Tradične sa maca používala na liečbu neplodnosti u žien a mužov, ako aj na zvýšenie počtu potomkov u žien a ... hospodárskych zvierat. Macu konzumovali ženy podstupujúce menopauzu, aby sa zmiernili jej príznaky. Odporúča sa aj ľuďom, ktorí sú podvyživení alebo oslabení, tvrdo pracujú, trpia anémiou, depresiou alebo osteoporózou a ženy s menštruačnými poruchami.
Maca je koreňová zelenina z čeľade brassicaceae. Podobá sa na reďkovku, je len o niečo väčšia. Dodáva sa v rôznych farbách a najobľúbenejšie sú žlté, červené a čierne. Obyvatelia pripravujú macu v mnohými spôsobmi: varia alebo pečú nad ohňom a jedia ju ako zemiaky, robia sladký puding alebo sušia a melú, potom používajú ako múku na pečenie alebo pripravujú alkoholický nápoj s názvom maca-chichi.
Vlastnosti podporujúce zdravie
Maca je zdrojom vysoko kvalitných rastlinných bielkovín, vitamínov a minerálnych látok (detailné zloženie nižšie), vďaka ktorým vyživuje a viditeľne spevňuje telo.
Maca obsahuje aj množstvo bioaktívnych látok s pro-zdravotnými vlastnosťami.
Dodáva energiu a zvyšuje fyzickú kapacitu tela
Zlepšuje náladu
Považuje sa za adaptogénnu, čiže rastlinu, ktoré zvyšujú odolnosť organizmu voči psychickým a fyzickým stresovým faktorom
Podporuje prirodzenú imunitu organizmu
Zlepšuje plodnosť u mužov zvyšovaním počtu a životaschopnosti spermií
Zlepšuje plodnosť u žien zvýšením hladiny luteinizačného hormónu
Zvyšuje sexuálnu túžbu u mužov a žien
Upokojuje nepríjemné účinky menopauzy
Zlepšuje pamäť a schopnosti učenia
Postará sa o zdravie kostí, kĺbov a svalov
Má pozitívny vplyv na zrak
Pomáha udržiavať normálny krvný tlak
APLIKÁCIE
Maca sa odporúča pre ľudí s vysokou fyzickou a intelektuálnou aktivitou, pre študentov, rodičov, športovcov a ľudí pracujúcich intenzívne. Staršie osoby a deti budú mať tiež prospech z jej používania. Stojí za to užívať macu počas rekonvalescencie, vyčerpania, podvýživy alebo oslabenia tela, ako aj v stavoch zníženej imunity. Stojí za to dať ho deťom a adolescentom počas dospievania a puberty. Maca je tiež vynikajúcou oporou pre telo v stresových situáciách, ako sú skúšky, výzvy v práci, športové súťaže, verejné vystúpenia, ako aj náročné sociálne situácie.
MACA DÁVKOVANIE A SPÔSOB POUŽITIA
Perfektný raňajkový nápoj!
Zmiešajte 1-2 lyžičky s vodou alebo mliekom.
Tiež ide dobre s jogurtom, kakaovým nápojom alebo cereálnymi vločkami.
Odporúčaná dávka koreňa maca ešte nebola stanovená. Väčšina ľudí začína s asi 1 lyžičkou práškového prípravku, ale používajú až 2-3 lyžice denne. Pretože maca zlepšuje energiu a vytrvalosť, veľa ľudí ju pred tréningom konzumuje.
V Andách miestni obyvatelia denne používajú asi 500 g čerstvého koreňa maca. V práškovej forme sa obyčajne používa koreň v množstve 1 až 20 g za deň.
Existuje mnoho spôsobov, ako začleniť koreň maca do vašej stravy. Prášok sa najlepšie spotrebuje ráno na lačný žalúdok, po zmiešaní s tekutinou, ale môže sa tiež pridať k jedlám. Odporúča sa, aby tieto jedlá neboli horúce, pretože vysoká teplota môže znížiť nutričnú hodnotu tohto produktu.
Maca má jemnú, sladko-orechovú príchuť, čo je dôvod, prečo mnohí ľudia radi z nej robia sladké jedlá. Dobre sa hodí k ovocným šejkom, kaši alebo raňajkovým cereáliám.
ZLOŽENIE
Mletý koreň z macy žltej (z ekologického poľnohospodárstva) 100%. Žiadne prísady. Suroviny najvyššej kvality!
Práškový koreň maca obsahuje približne 14% bielkovín (vrátane 8 esenciálnych aminokyselín), 76% sacharidov, 1,5% tuku a 8,5% vlákniny. Okrem toho, vitamíny B, vápnik, horčík, draslík, meď, mangán, fosfor, železo. Koreň Maca tiež obsahuje množstvo biologicky aktívnych zlúčenín, vrátane flavonoidov, alkaloidov, beta-ekdyzónu, glukozinolátov: p-metoxybenzylizotiokyanát, sitosteroly, stigmasterol a taníny.
Nutričná hodnota na 100 g:
Energetická hodnota: 373 kcal (1584 kJ)
Tuky: 1,5 g
Sacharidy: 76,1 g
vrátane cukrov: 35,3 g
Proteín: 13,8 g
Soľ: 0,03 g
Vit. C: 285 mg (475% RDA)
Vit. B2: 0,4 mg (21%)
Vit. PP: 5,7 mg (29%)
Vit. B6: 1,1 mg (57%).
Vápnik: 250 mg (25%)
Fosfor: 360,3 mg (51%).
Horčík: 85,8 mg (23%).
Draslík: 2000 mg (57%)
Železo: 14,8 mg (82%)
Meď: 6 mg (300%)
Mangán: 0,8 mg (39%)
Kontraindikácie:
Maca je bezpečná aj vo vysokých dávkach. Nepozorovali sa žiadne vedľajšie účinky pre jej použitie.
Neuskutočnili sa žiadne dôkladné štúdie o vplyve maca koreňa na zdravie plodu a dojčiat, preto sa neodporúča, aby sa doplnok konzumoval u tehotných a dojčiacich žien.
Neodporúča sa konzumovať maca koreň večer. Maca je veľmi mierny stimulant, ale u citlivých ľudí môže narušiť spánok.
Maca je rastlina z čeľade krížovitých (Brassicaceae). Ľudia s alergiami na tieto rastliny by mali byť opatrní pri používaní macy a prestať, ak sa objavia alergické príznaky.
Charakteristika rastlín:
Maca (Lepidium meyenii) patrí do skupiny krížencov, čo znamená, že súvisí s kapustou, reďkovkou a karfiolom. Pôvodnými a hlavnými oblasťami jeho výskytu sú peruánske Andy, ktoré sa pestujú aj v Andách v Bolívii a menej často v Brazílii. Maca rastie v nadmorskej výške 3500-4000 m nm, kde sú teploty chladné a silný vietor, ale aj vysoké slnečné svetlo. Koreň Maca sa vyskytuje v mnohých farebných variantoch a najobľúbenejšie sú žlté, červené a čierne, sú tu tiež hnedé, fialové a zelené. Korene sa líšia veľkosťou a tvarom. Môžu sa podobať koreňu petržlenu, reďkovke. Listy macy vyrastajú radiálne od koreňa a ležia na zemi. Majú trochu tvar ako listy mrkvy. Malé, biele kvety macy rastú na vrchole výhonkov a tvoria sférické kvetenstvo. Opeľujú sa a potom sa premieňajú na malé ovocie obsahujúce dve semená, každý o veľkosti približne 2 mm.