AR79328
Zloženie: Goji bobule premium - Lycium barbarum - 1kg vcelku
Zaradenie: Sušené plody
Na sklade
Pozor: Posledné kusy na sklade!
Dostupný dátum:
Zloženie: Goji bobule premium - Lycium barbarum - 1kg vcelku
Zaradenie: Sušené plody
Sušené goji
Bobule goji sú ovocie pochádzajúce zo stromu Lycium barbarum, to znamená kustovnica alebo šarlát. V tradičnej čínskej medicíne sa používajú už viac ako 2 000 rokov. Legendy hovoria, že mnísi žijúci v himalájskych kláštoroch konzumovali bobule goji na zlepšenie koncentrácie počas meditácie, ako aj na doplnenie energie, zvýšenie vytrvalosti a predĺženie života.
V súčasnosti sú plody goji jednou z najcennejších superpotravín na svete. Štúdie modernej medicíny ukazujú ich priaznivý vplyv na metabolizmus a obranné schopnosti tela, ako aj na inhibíciu procesu starnutia.
Bobule goji sú neuveriteľne bohatým zdrojom vitamínu A. Stačí zjesť jednu polievkovú lyžicu, aby ste zabezpečili 100% dennej potreby tohto vitamínu! Goji sú tiež dobrým zdrojom vitamínu C a železa. Obsahujú tiež zeaxantín (antioxidant patriaci ku karotenoidom), ktorý prispieva k správnemu fungovaniu zraku.
Plody goji sa pestujú v Číne. Čerstvé, zrelé bobule sú veľmi jemné, takže aby ste ich mohli zbierať, rozprestrite pod stromček plátno, potom nim zatrepte. Nechajte ich vysušiť na slnku. Najkvalitnejšie plody majú tmavočervenú farbu, čo dokazuje absenciu farbív a síranov.
Vlastnosti pre zdravie:
Predchádzajú rakovine a brzdia starnutie
Bobule goji sa vyznačujú nielen veľmi vysokou antioxidačnou kapacitou na škále ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), ale aj jedinečným zložením antioxidantov a polysacharidov, ktoré prispievajú k spomaleniu procesu starnutia a ukazujú schopnosť brzdiť vývoj rôzne typy zhubných nádorov (napr. rakovina). krčka maternice, prostaty alebo hrubého čreva), čo sa preukázalo v laboratórnych testoch a v štúdiách na zvieratách.
Stimulujú imunitu
Laboratórne štúdie o plodoch goji sa zameriavajú na polysacharidy a ich deriváty, ktoré obsahujú. Tieto látky opakovane preukázali nielen protirakovinové, ale aj imunostimulačné účinky. Ukazuje sa, že aktivujú bunky imunitného systému, stimulujú ich množenie a tiež zlepšujú ich obranné funkcie, napríklad zvyšujú produkciu cytokínov makrofágmi.
Môžu byť dobrou podporou pri liečbe cukrovky 2. typu
Uskutočnila sa klinická štúdia u ľudí s cukrovkou 2. typu, v ktorej pacienti dostávali polysacharidy goji každý deň po dobu 30 dní a počas štúdie a na konci štúdie sa merali ich parametre týkajúce sa metabolizmu glukózy a lipidov. Došlo k výraznému zlepšeniu parametrov, t. J. Zníženiu hladín glukózy v krvi a lepšej inzulínovej reakcii, ako aj k zvýšeniu hladiny „dobrého“ HDL cholesterolu. Za zmienku stojí, že skupina konzumujúca polysacharidy bobule goji prerušila po dobu štúdie lieky znižujúce hladinu glukózy a hypoglykemický účinok bol u nich silnejší ako v kontrolnej skupine, ktorá tieto lieky užívala.
V štúdiách na zvieratách bol tiež pozorovaný pozitívny účinok látok obsiahnutých v plodoch goji na metabolizmus glukózy a lipidov, ako aj na pôsobenie inzulínu.
Chránia mozgové bunky pred poškodením, zlepšujú pamäť a brzdia neurodegeneratívne procesy
Štúdie na zvieratách ukazujú, že látky v plodoch goji sú schopné chrániť neuróny pred poškodením súvisiacim s vekom, účinkami toxických látok a účinkami beta-amyloidu, ktorý spôsobuje Alzheimerovu chorobu. Polysacharidy a antioxidanty pochádzajúce z kakaa zabránili strate pamäti u testovaných zvierat a zabránili deštrukcii neurónov spôsobenej použitými faktormi.
Iné:
- Existujú správy, že zložky obsiahnuté v plodoch goji zlepšujú mužskú plodnosť a libido zvyšovaním testosterónu a zvyšovaním počtu spermií.
- Chráni pečeň pred toxickými látkami a tiež chráni vnútorné orgány počas rádio- a chemoterapie.
- Majú protizápalové, antivírusové a kardioprotektívne vlastnosti.
AKO POUŽÍVAŤ
Sušené bobule goji sa dajú jesť priamo alebo sa môžu pridávať do jedál, slaných aj sladkých.
Niekomu vyhovuje tvrdá gumová štruktúra bobúľ goji, ale ak vám to nevyhovuje, namočte ich do vody. Zmäknú za pár okamihov v horúcej vode. Ak príliš dlho zmoknú, začnú sa rozpadávať. Po namočení sa oplatí piť vodu!
Goji bobule môžu byť pridané do pripravených jedál, ale nezabudnite, že vysoká teplota zničí niektoré z cenných látok (ale nie všetky :)).
Skúste si obohatiť kašu, jogurt, ryžu, dahl polievku, kari alebo čaj.
Energetická hodnota je 365 kcal / 100 g
Tuky 5 g
Sacharidy 68 g
vrátane cukrov 54,62 g
Bielkoviny 12 g
vit. A 8047 µg (1005% RDA)
vit. C 48 mg (60% RDA)
Vápnik 190 mg (24% RDA)
Železo 6,8 mg (49% RDA)
Kvalita plodov goji je založená na troch faktoroch:
1. Tvar
Najlepšie bobule goji sú veľké a ploché, podlhovastého tvaru.
2. Farba
Kvalitné prírodné bobule goji sú tmavo červenej farby. Zvyčajne majú tiež biele bodky na vrchu ovocia.
Ak má bobule svetlý, krvavo červený odtieň, znamená to, že mohla byť konzervovaná oxidom siričitým a / alebo zafarbená umelým farbivom. Môžete veľmi rýchlo skontrolovať, či sú bobule umelo zafarbené - stačí ich vložiť do vody a sledovať, či uvoľňujú farbivo.
3. Vôňa
Bobule goji konzervované sírou budú mať mierne štipľavý zápach. Nesírené bobule vonia veľmi jemne a sladko.
Goji bobule ponúkané v našom obchode boli testované spoločnosťou Eurofins na obsah pesticídov a obsahu oxidu siričitého.