AR76115
Zloženie: Drieň obyčajný plod - Cornus mas - 250g vcelku
Zaradenie: Sušené plody
Na sklade
Pozor: Posledné kusy na sklade!
Dostupný dátum:
Zloženie: Drieň obyčajný plod - Cornus mas - 250g vcelku
Zaradenie: Sušené plody
Drieň obyčajný – plod
Drieň obyčajný (Cornus mas) je strom alebo ker, ktorý rodí oválne, tmavočervené plody s cennými nutričnými hodnotami. Na Slovensku sa pestuje najmä na okrasné účely a jeho plody nie sú veľmi obľúbené. Oplatí sa ich však spoznať, pretože sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. V minulosti ľudové liečiteľstvo využívalo ich vlastnosti pri chudokrvnosti, žalúdočných ťažkostiach a zlyhaní obličiek.
Drieň pochádza z Kaukazu. Odhaduje sa, že tam rástol pred 7000 rokmi a jeho plody sa jedli už v staroveku. Ocenili to najmä Peržania, Číňania a Japonci. Dodnes sa plody drieňu používajú na prípravu džemov, štiav, sirupov a alkoholov a v horúcich dňoch sa jedia aj vo forme slaného maškrtníka. Uvidíme to v Iráne, Gruzínsku a na Balkáne.
Zdraviu prospešné vlastnosti:
Bobule drieňu sú bohaté na polyfenoly a antokyány so silnými antioxidačnými vlastnosťami, triesloviny, pektíny, organické kyseliny a vitamín C.
Bioaktívne látky:
podpora imunity organizmu,
priaznivo pôsobí na činnosť obličiek a pečene,
podporuje tráviace procesy,
chráni bunky pred oxidačným stresom,
pomôcť zmierniť hnačku.
APLIKÁCIA
skoré príznaky prechladnutia
hnačka (infúzia)
tráviace ťažkosti
podpora funkcie obličiek a pečene
ZLOŽENIE
Sušené bobule drieňa 100%. Najkvalitnejšia surovina.
Nutričné hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota 146kcal/100g
Tuky 0,1 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny <0,1g
Sacharidy 29,4 g
– vrátane cukrov 8,3 g
Vláknina 4,2 g
Bielkoviny 2,7 g
soľ 0,01 g
AKO POUŽIŤ
Infúzia:
Do hrnčeka nasypeme lyžicu sušených plodov drieňa, zalejeme vriacou vodou a prikryté lúhujeme 10-15 minút. Nálev z drieňa možno piť bez obmedzení.
Sušené plody drieňa môžu byť zaujímavým doplnkom čierneho, zeleného či ovocného čaju. Dajú sa použiť aj na sladké pečivo a palacinky, prípadne pridať pár kúskov do ovsenej kaše či dezertu, aby ste chuť obohatili o kyslastú nôtu.
KONTRAINDIKÁCIE
Vredová choroba žalúdka a dvanástnika.
CHARAKTERISTIKA RASTLINY
Drieň patrí do čeľade drieňovitých a zahŕňa asi 40 druhov. Pre svoje okrasné a zdraviu prospešné vlastnosti sa pestuje v mnohých krajinách sveta. Jedlý drieň alebo správny drieň je strom alebo ker s rozložitou korunou dosahujúcou 3-10 m na výšku. Rastie s vajcovito-eliptickými listami s dlhými špicatými koncami, ktorých dĺžka dosahuje 10 cm. Kvitne na prelome marca a apríla. Jeho kvety sú veľmi malé a tmavožlté. Tvoria guľovité, dáždnikové súkvetia. Plody drieňa sú tmavočervené kôstkovice, vajcovitého tvaru a dlhé až 2 cm.