AR85690
Zloženie: Fenikel semená - Foeniculum vulgare - 100g
Zaradenie: Zberateľ
Na sklade
Pozor: Posledné kusy na sklade!
Dostupný dátum:
Zloženie: Fenikel semená - Foeniculum vulgare - 100g
Zaradenie: Zberateľ
Semená feniklu (Foeniculum vulgare) sú koreninami aj bylinami. Sú povestné svojim pozitívnym účinkom na tráviaci systém a príjemnou, sladkou a korenistou arómou. Sú populárne ako čaj v Nemecku a Rakúsku, Angličania s nimi ochucujú takmer každý pokrm z rýb a v Ázii sú prísadou univerzálnych koreniacich zmesí. Dôležité je, že sú bezpečné pre malé deti a starších ľudí. Nájdeme ich v čajoch pre kojencov a v prípravkoch podporujúcich trávenie pre ľudí všetkých vekových skupín.
Semená feniklu sú známe a cenené už v staroveku. Boli symbolom víťazstva a úspechu, preto ich rímski bojovníci žuvali, aby pred bitkou posilnili svoje telo a ducha. Gréci zase verili v jeho zoštíhľujúce a potláčajúce chuť k jedlu a Číňania a Indovia ho používali na liečenie uhryznutí jedovatými hadmi.
Vlastnosti pre zdravie:
Zažívacie ústrojenstvo
Semená feniklu sú bohaté na bioaktívne látky, ktoré podporujú činnosť čriev a stimulujú vylučovanie tráviacich štiav. Vďaka tomu sú vynikajúcou podporou pre tráviace procesy a pomáhajú zmierňovať choroby, ako je plynatosť, spomalené trávenie a pocit sýtosti po jedle.
Dýchací systém
Infúzie feniklového semena majú expektoračný účinok, takže môžu pomôcť pri ochoreniach dýchacích ciest sprevádzaných kašľom.
APLIKÁCIA
Semená feniklu majú sladkú a korenistú arómu a špecifickú chuť podobnú anízu. Môžu byť mleté alebo použité celé. Pred použitím celých semien je dobré ich rozdrviť v mažiari alebo nožom, aby sa uvoľnili éterické oleje.
Semená feniklu sa hodia k jedlám z rýb a mäsa, najmä k vývarom z rýb alebo morských plodov. Používajú sa tiež na výrobu chleba, koláčov a cukroviniek na zvýraznenie chuti. Sú tiež súčasťou indickej zmesi karí a čínskeho korenia s piatimi príchuťami.
Tieto semená sa dajú žuť, aby sa osviežil dych a zlepšilo trávenie. Táto prax je populárna v Indii, kde sa semená feniklu podávajú po jedle v reštauráciách sprevádzaných malými hrudkami cukru.
Fenikel - čaj:
Čaj z feniklového semena sa pripravuje veľmi ľahko. Stačí, keď potrebné množstvo semien zalejete vriacou vodou a necháte prikryté 10 - 15 minút naparovať.
Semená je dobré vopred rozdrviť alebo zomlieť. Ak chceme čo najlepšie využiť zdraviu prospešné vlastnosti semien, stojí za to pripraviť si odvar tak, že v hrnci povaríme 1-1,5 litra vody a pridáme doňho 1-2 čajové lyžičky semien. Chvíľu ju povarte a vypite horúce. Voda sa môže dolievať, až kým infúzia nestratí farbu. Nezabudnite ju zakaždým priviesť k varu.
ZLOŽENIE
Fenikel - 100% semená. Najkvalitnejšia surovina!
CHARAKTERISTIKA RASTLINY
Fenikel patrí do čeľade zelerových. Pochádza zo západnej Ázie a Stredomoria. Je to vysoko cenená rastlina a všetky jej časti sú jedlé, preto ju dnes môžeme nájsť v kultivácii po celom svete. Fenikel dosahuje výšku 1 - 2 m. Jeho koreň je silný, cibuľovitý a bielo-žltý. Z neho vyrastajú zelené, rovné, rebrované stonky, ktoré sa rozvetvujú a rodia niťovité listy perovitého tvaru, podobné kôpru, ktorý sa bežne používa pri varení. Kvety feniklu sú drobné, žlté a tvoria dáždniky. Plody feniklu sú aromatické semená.