AR72482
Zloženie: Kyselina sorbová - 1kg
Zaradenie: Zlúčeniny prírodného pôvodu
Na sklade
Pozor: Posledné kusy na sklade!
Dostupný dátum:
Zloženie: Kyselina sorbová - 1kg
Zaradenie: Zlúčeniny prírodného pôvodu
Kyselina sorbová (trans-hexa-2,4-dién) - organická chemická zlúčenina zo skupiny nenasýtených karboxylových kyselín, ktorá sa používa ako konzervačná látka, hlavne v margaríne a syroch. V zoznamoch zloženia potravín je kódovaný ako E-200 v súlade s E-zoznamom. Môže sa tiež použiť vo forme draselnej (E-202) alebo vápenatej (E-203) soli. Prvýkrát bol získaný extrakciou z ovocia jarabiny (Sorbus aucuparia), odkiaľ získal meno. Chemicky je kyselina sorbová veľmi podobná kyselinám nachádzajúcim sa v potravinách. Telo ju metabolizuje podobne. Je úplne biologicky odbúrateľný v životnom prostredí.
Kyselina sorbová a jej soli inhibujú rast plesní a kvasiniek pri pH 3 - 6, zatiaľ čo ich aktivita je obmedzená proti baktériám, najmä baktériám mliečneho kvasenia, vďaka čomu je kyselina sorbová veľmi užitočná pri výrobe syra. Konzervačné vlastnosti sa zvyšujú v prítomnosti kuchynskej soli, cukru, kyseliny propiónovej, nizínu a fosfátov. Mechanizmus účinku je založený na inhibícii enzýmov, hlavne dehydrogenáz, ale aj katalázy, peroxidázy a niektorých enzýmov obsahujúcich skupiny -SH.
APLIKÁCIA
Používa sa ako konzervačná látka a zvlhčovadlo (syry, tvarohové koláče, mrazené pizze, ovocné náplne do koláčov, čokoládové sirupy, ovocné šaláty, cukrovinky, limonády, chlieb, kôrovce, citrónová šťava, víno, jablkový alkoholický nápoj (jablkový mušt). Okrem potravinárskeho priemyslu sa pridáva do kozmetiky, ústnych vôd, zubných pást a rôznych mastí (napr. Zubných). Kyselina sorbová sa používa v ekologickom záhradníctve ako prirodzené preventívne opatrenie proti množeniu plesní a húb. Testovali sa vzorky s koncentráciami od 0,5 do 2%. Kyselina sorbová sa javí ako vynikajúce riešenie ako plne biologicky odbúrateľný, neškodný a prírodný prostriedok na ochranu rastlín. Pri použití samotnej kyseliny sorbovej ako prostriedku na ochranu rastlín treba pamätať na to, že kyselina sorbová je aktívna iba pri kyslom pH.
OPATRENIA
Kyselina sorbová a jej soľ, sorbát draselný sa považujú za bezpečné a úplne neškodné v množstvách, ktoré sa nachádzajú v potravinách. Maximálna prípustná dávka kyseliny sorbovej je 25 mg / kg telesnej hmotnosti. To znamená, že človek s hmotnosťou 60 kg môže bezpečne skonzumovať 1,5 g kyseliny sorbovej denne.
Pozor! Kyselina sorbová patrí do skupiny tzv kontaktné alergény. To znamená, že pri používaní kozmetiky obsahujúcej túto zlúčeninu môže dôjsť k podráždeniu.
Príležitostne sa môže vyskytnúť potravinová alergia, napríklad: vyrážka, bolesť žalúdka.